Lysdesign for Førde Rådhus

Førde Rådhus er et stort tverrfaglig prosjekt tegnet av arkitektene Nordplan og Mestres Wåge. Norconsult har vært ansvarlig for alle andre fag inkludert lysdesign. Dette skal være Førdes nye signalbygg for fremtiden. Med tett samarbeid mellom lysdesigner, arkitekt og elektroingeniør har det blitt laget et lysdesign som skaper gode  lysmiljø både inne og ute.
Prosjektnavn:
Førde Rådhus
Kunde:
Førde Kommune
Sted:
Førde, Sogn og Fjordane
Periode:
2010-2013
Nøkkeltall:

Kontor og servicebygg på 9000m2 til prosjektkostnad 250 000 000 kr.

Lysdesignet har tatt tak i de vinnenede konseptideene til arkitekturen og fremhevet dem. Det betyr det skal skape et inviterende bygg med god kontakt mellom inne og ute.

Byggherre hadde klare ønsker om å skape et signalbygg og belysningen er lagt opp til å fremheve dette. Det betyr også en fokus på møteplasser som bygget har mange av.

Fasadene er dramatisk belyst og det er belysning som fremhever uteområdene. Atriet er belyst ved hjelp av innfelt lys i håndløperen i trappen der håndløper er spesielt tilpasset lyet. Det er innfelt taklys i overbygget for å belyse bakken, men også for å fremhevet den store takhøyden i dette rommet.

I alle kontorene er det en pendelarmatur med en snorbryter som kan dimme lyset, detektere dagslys, variere temperatur. Lyset i lobbyene er programert til å være tent selv når bygget er stengt slik at belysningen her er en del av utendørsbelysningen og lyset i atriet.
Terrassen i 4. etg har også en spennende belysning som kan ses fra de høye fjellsidene rundt Førde.

Profilbilde av Roar Sande
Roar Sande
Lysdesigner