Martin og Kristian

Møt to av våre sommerstudenter som i sommer har fått jobbe med å utvikle en virtual reality (VR) visning av Norconsults bygningsmodeller.

Kristian Male (27) og Martin Amaral Halseide (25)
Kristian går Spillteknologi og Simulering på Høgskolen i Innlandet, mens Martin studerer Ingeniørvitenskap og IKT med spesialisering innen produksjonsledelse ved NTNU i Trondheim. De har jobbet for BIM og konstruksjon hos Norconsult Informasjonssystemer.

Hvorfor søkte dere sommerjobb hos Norconsult?

Kristian: - Jeg søkte sommerjobb hos Norconsult fordi jeg la merke til at Norconsult Informasjonssystemer jobber med en del prosjekter som benytter seg av 3D teknologi og spillifisering, to områder som jeg har en brennende interesse for.
Martin: - Jeg synes bygg- og anleggsbransjen er en veldig interessant arena for digitalisering. Det er kjempestort potensiale for å gjøre byggeprosesser smidigere med informasjonsteknologi, og Norconsult virker som en aktør som ser dette potensialet for det det er verdt.  

Hva har dere jobbet med i sommer?

Martin: - Vi har jobbet med å utvikle en virtual reality (VR) visning av Norconsults bygningsmodeller. Vi utviklet visningen med spillmotoren Unity3D og deres helt nye rammeverk Unity Reflect. Nå kan man altså ta på seg et par VR-briller og vandre rundt i modellene som Norconsult har tegnet! 
Kristian: - Applikasjonen ble utviklet og presentert for en reell kunde.

Kan dere fortelle hvordan det har vært å ha sommerjobb i Norconsult?

Kristian: - Det var utrolig spennende og lærerikt. Alle ansatte tok oss godt imot og lot oss ikke være utenfor, noe som gjorde at den litt skumle følelsen av å starte på en ny arbeidsplass ikke varte lenge. Jeg følte også at Norconsult ga oss mye tillit ved at de lot oss jobbe på et stort prosjekt, hvor vi også deltok på presentasjonen for kunden.
Martin: - Det var veldig spennende. Det ble raskt interesse for det vi holdt på med, så vi ble bedt om å lage en demo som kunne brukes av en ekte kunde. En hårete oppdrag på kun et par uker, men vi fikk all hjelpen vi kunne ønske oss. Jeg fikk følt på at det jeg holdt på med var viktig for Norconsult, og at det ble stilt høye forventninger. Likevel fikk Kristian og meg all tillit til at vi kunne klare oppgaven, og det var veldig motiverende.

Hva har vært morsomst?

Kristian: - Det morsomste var nok at vi fikk muligheten til å jobbe med utrolig spennende teknologi i form av VR og et helt nytt rammeverk i Unity Reflect. Det var også svært morsomt å delta på presentasjonen av produktet for kunden, og se at de så nytten og potensialet i prototypen.
Martin: - Ikke bare fikk bli med på et møte med en ekte kunde, men vi var hovedattraksjonen. Det morsomste var da en av de som har lang erfaring fra bransjen tar på seg VR-brillene og sier “Det er hit vi skal, dette er fremtiden!”. I det hele tatt, vi har jo lekt med spillutvikling i VR, hva er det som ikke er morsomt med det?

Hva har vært utfordrende?

Martin: - Når man jobber med det aller nyeste av teknologi, vil man være blant de som oppdager problemer for første gang. Når man ikke kan se på andre sine løsninger, må man komme på dem selv. Vi samarbeidet tett med spillmotorselskapet Unity.
Kristian: - Det mest utfordrende har vært å jobbe med et rammeverk som enda ikke er ferdig utviklet. På toppen av dette så merket vi også på et tidspress som følge av at vi fikk to færre uker enn det som først var planlagt. Heldigvis så stilte Norconsult opp og avtalte daglige standups med et supportteam fra Unity hvor vi kunne stille alle spørsmål som vi hadde, noe som gjorde at ting gikk en del raskere.

Hva har vært annerledes enn dere trodde?

Martin: - Norconsult stolte på at de to sommerstudentene Kristian og Martin skulle fikse en VR-demo av et ekte prosjekt til en ekte kunde. Jeg trodde vi bare skulle lage en demo som er kul å vise frem på en stand på en karrieredag. Det hadde vært kult nok det.
Kristian: - Jeg forventet ikke å få så mye tillit som vi fikk, med tanke på hvor stort prosjekt vi faktisk fikk være en del av. Det faktum at vi deltok på et prosjekt som var dekket av taushetsplikt sier en del!

Hva har dere lært av å jobbe som rådgiver i sommer?

Kristian: - Det viktigste jeg har lært er nok at fokuset når en utvikler ikke alltid skal legges til å finne opp hjulet på nytt og at det i mange tilfeller er mer effektivt og økonomisk forsvarlig å investere i ting som andre allerede har laget. I tillegg har jeg også fått bedre innsikt i hva slags verktøy og teknologier som benyttes hos konsulentselskaper som Norconsult.
Martin: - At man har mer å bidra med enn man kanskje tror, selv som student som ikke har vært lenge i bransjen. Spesielt når man jobber med det nyeste innen teknologi, spiller det ikke alltid så mye rolle hvor mange år man har bak seg. Er man først ute, så kan man mer enn de aller fleste andre, og da er man plutselig ekspert. 

Hva er inntrykket deres av rådgiverbransjen etter denne sommeren, og kunne dere tenke dere å jobbe som rådgivere etter endt studie?

Martin: - Inntrykket jeg sitter igjen med etter i sommer forteller meg at jeg som rådgiver kan være med å akselerere utviklingen av nye løsninger. Er det ikke det man vil som ingeniør? 
Kristian: - Jeg har fått et svært godt inntrykk, og ser definitivt en fremtid i konsulentbransjen! Det å ha muligheten til å jobbe med et stort spekter av kunder som har ulike behov virker utrolig spennende og lærerikt. Den variasjonen vil også føre til at jeg møter mange nye og interessante mennesker, nye utfordringer, og opplevelser på veien.

Hva er deres drømmeprosjekt?

Kristian: - Jeg har ikke tenkt ut noe konkret drømmeprosjekt enda, men det å kunne videreutvikle den prototypen vi startet på denne sommeren er definitivt en god kandidat for den tittelen. Applikasjonen har mye potensiale i mine øyne og jeg ser for meg mange kule og nyttige funksjonaliteter som kunne blitt implementert dersom vi hadde hatt mer tid.
Martin: - Et prosjekt der alle vandrer på byggeplassen med briller som gir dem all informasjon de trenger for å utføre arbeidsoppgavene sine. Et prosjekt der man kan planlegge en hel prosess i VR og bygget, tunnelen eller avløpsanlegget kommer opp uten noen feil og mangler fordi alt ble oppdaget på forhånd. Kanskje er det science fiction, men det var snakk om drømmeprosjekt, var det ikke? Kanskje er det virkelighet om noen år?