Nordic Lighting Award

Nyheter
11. september 2014

Norconsult var ansvarlig for lyssettingen av Holmenkollbakken som mottok hederlig omtale under utdelingen av Nordic Lighting Award under Ljusdagen 2014 i Stockholm denne uken.

Holmenkollen ble i fjor tildelt Norsk Lyspris, og representerte Norge i den nordiske prisutdelingen sammen med Samson bakeri på Gardermoen. De andre nominerte var to bidrag fra hvert av landene Sverige, Danmark, Finland og Island.

Juryen fremholder at Holmenkollbakken har fått en innovativ og energieffektiv lyssetting, som løfter frem form og funksjon, og viser den storslåtte arkitekturen. Selve prisen Nordic Lighting Award ble tildelt BIG for deres prosjekt Gammel Hellerup Gymnasium. Belysningen av Götaplassen i Göteborg ved Rambøll fikk også hederlig omtale.
Marion Gardette (med diplom) og Mari Gaasemyr på podiet
Om prosjektet
Idrettsanlegget har fått lyssetting som fremhever hoppbakken, både som stålkonstruksjon sett på nært hold og som et landemerke over Oslo. Hoppbakken har idrettsbelysning for trening/ konkurranse og TV-overføring, men denne belysningen er for kraftig for daglig bruk. Det nye lysanlegget for lyssetting av hoppbakken og gangveier sørger for et tilpasset lysmiljø.

Lyssettingen fremstiller konstruksjonen i forhold til hvordan bakken fremstår om dagen: dagslyset faller ovenfra og utenfra, mens belysningen er rettet oppover og er plassert inne i konstruksjonen. Belysningen gir på denne måten en ny kvalitet til hoppbakken ved at den etter mørkets frembrudd skinner kjølig fra innsiden.

Vindskjermene er jevnt belyst i lengderetningen slik at bakkeprofilen fremstår som en ikonisk tegning i Holmenkollåsen. For besøkende til anlegget avslører belysningen hoppbakkens konstruksjon som gir en interessant fremstilling.

Gangveiene er også belyst med hensyn til ulike betraktningsavstander, og fremstår med ulike kvaliteter på nært hold vs. sett på avstand.

Lyssøylene rundt skåla tegner formen rundt tribunen, samtidig som de gir belysning for trygg ferdsel på gangveien. Det varme lyset på under kulen skaper en inviterende atmosfære, samtidig som det varme lyset tydelig skiller dette rommet fra bakkeprofilen. Om natten dimmes lysanlegget ned til 50 %. Dette både synliggjør en bevisst holdning til energisparing og sørger for å bevare natten for naboer og natur.

Belysningen av gangveiene tilrettelegger til trygg ferdsel for alle. Armaturene som lyssetter bakkeprofilen vender oppover, slik at man unngår direkte innsyn og blendingsproblematikk for dem som betrakter bakken på nært hold om kvelden.

Prosjektet ble ferdigstilt i september 2012.

Kontaktperson

Profilbilde av Janne Grindheim
Janne Grindheim
Avdelingsleder

Nyheter

- av 288