Sjekk skolens uteområde!

Nyheter
24. juni 2021

Forskningsrådet inviterer i disse dager alle landets skoler med på en forskningskampanje som går ut på å kartlegge skolers uteområder. Kampanjen starter 13. september 2021, men allerede nå kan interesserte skoler melde seg på og bli med i kampanjen.

Elever tilbringer mye tid i skolens uteområde. Det er derfor viktig at det er et godt sted å være, at elever kan leke, være sosial og fysisk aktive. Det er også viktig at det er noe for alle å gjøre, uansett hva man liker. Forskere har undersøkt hva som skal til for at uteområdene kan bli bra, men man vet ikke nok om hvordan skolegårder rundt i landet faktisk er.

I Forskningskampanjen går mange elever sammen for å finne ut av noe som forskere trenger svar på. I år er oppdraget å finne ut hvor stor uteplass elevene har på skolen og hvordan plassen blir brukt. Elevene skal blant annet bruke kart og måle, telle ting som lekeapparater, parkeringsplasser og fotballmål og observere aktiviteter.

Professor Kine Halvorsen Thorén ved NMBU har forsket på skolers uteområde, og hun gleder seg til å se hva elever rundt o. i landet finner ut. – Gjennom denne kartleggingen, får vi kunnskap om noe vi vet alt for lite om i Norge. Så dette er en fantastisk mulighet for oss som er arbeider med forskning på dette feltet, sier Thorén til Miljolare.no. – Vi vet veldig lite om norske skolegårder, for eksempel hvor store de er eller hva de inneholder. Vi vet heller ikke hva elevene synes om skolegårdene sine og om det er nok å gjøre enten det er om sommeren eller om vinteren.

I tidligere forskningsprosjektet fant forskerne ut flere ting som er viktige for at elever trives og er aktive på skolen.

• det er variert natur, for eksempel fine lekeområder med trær og busker som skygger for sola og litt ujevnt terreng.
• elever kan velge mellom forskjellige lekeapparater og annet utstyr slik at dere kan være fysisk aktive.
• det er litt forskjellige typer områder med ulik størrelse slik at du kan velge om du vil leke, klatre, spille fotball eller bare sitte i en krok og snakke med vennene dine.

Påmelding til Forskningskampanjen 2021: www.miljolare.no/aktiviteter/ute

Les også:
Ny rapport om uteområder i skoler og barnehager

Kontaktperson

Profilbilde av Espen Storstrand
Espen Storstrand
Seniorrådgiver

Nyheter

- av 288