Bygger skole med geitefarm i Nord-Ghana

Nyheter
23. juni 2021

Å planlegge skole i Nord-Ghana byr på andre utfordringer enn det vi møter i vår del av verden. Dette har Ingeniører uten grenser fått erfare allerede i prosjektets tidligfase når de nå planlegger et utdanningssenter med geitefarm i Upper East Region i Ghana.

Ingeniører uten grenser samarbeider med den ghanesiske veldedighetsorganisasjonen Trax Ghana (NGO). På en tomt Trax eier i Nord-Ghana har det blitt bygget en geitegård med støtte fra et innovativt stipendprogram støttet av Kavlifondet. Oppdraget Ingeniører uten grenser nå tar del i går ut på å designe et enkelt skolebygg i tilknytning til geitegården, og fokuset er på kreativitet og nytenking i design og materialvalg. Det er også planlagt bygd to drivhus på tomten, som skal bidra til at unge jenter og kvinner i området får yrkesopplæring og inntekt.

Prosjektet finner sted i en region med høy utbredelse av fattigdom. Direktør for Trax Ghana, Vincent Subbey, forteller at folk her må velge mellom å dekke de mest presserende, umiddelbare behovene som mat, klær og husly, eller å investere i utdanning av barna deres. Når foreldre må prioritere, så er utdanning for jenter vanligvis det første som nedprioriteres. Ifølge Trax Ghana-lederen preger tidlig ekteskap, barnearbeid og en evig syklus av nedarvet fattigdom livet for jenter som slutter på skolen.

Skoleplanlegger Siv Stavem i Norconsult AS er én av fem rådgivere i den norske prosjektgruppen som Ingeniører uten grenser stiller til rådighet for skoleprosjektet. Hun forteller at et hovedmål med prosjektet er å bekjempe fattigdom gjennom å sikre muligheter og rettigheter for jenter. Å legge grunnlaget for en sikker og trygg skolegang er viktig i denne sammenheng. Tilgang til rent vann og gode sanitærforhold betyr også mye.

- I denne delen av Afrika sliter man med at termitter spiser treverket i bygninger. I dette prosjektet velger man derfor å benytte gamle shipping containere som byggemateriale for det som skal bli undervisningsrom og bibliotek. Det planlegges også for overnattingsmuligheter for elevene på senteret, forteller Stavem.
- Det finnes mange muligheter for bruk av kontainere til slike prosjekter, og erfaringene så langt er gode.
(Bildet over er fra en skole i Sør-Afrika der skipskontainer er benyttet til klasserom. Foto: Archdaily.com)

Skolesenteret som nå planlegges skal være en prototype Trax vil vise frem og bruke som grunnlag for å søke finansiering av flere lignende prosjekter.

 

Les mer om prosjektet her:

-          Kavlifondet:
Geitestipend skal sikre utdanning for jenter.

-          Ingeniører uten grenser:
Installasjon av solcelleanlegg, Trax Ghana

Kontaktperson

Profilbilde av Siv Marit Stavem
Siv Marit Stavem
Skoleplanlegger

Nyheter

- av 288