Finnfjord Smelteverk Energigjenvinning

Norconsult har bistått Finnfjord Smelteverk med byggeteknikk, maskinteknikk og prosjektadministrasjon i etableringen av verdens mest energieffektive smelteverk ved bruk av røykgassen fra anleggets tre smelteovner.
Prosjektnavn
Energigjenvinning Finnfjord AS
Kunde
Finnfjord AS
Sted
Norge
Periode
2007-2012
Nøkkeltall
Verdens mest energieffektive smelteverk
Energigjenvinning: 340 GWH per annum
3 stk FeSi - Ferrosilisium - smelteovner
Samlet ovnseffekter: 105 MW
Årlig strømforbruk: ca 1 TWh

Oppdraget

Finnfjord AS og deres anlegg ved Finnsnes har gjennomført et prosjekt for byggingen av et energigjenvinningsanlegg til svarende omtrent halve årsproduksjonen ved Alta Kraftverk, ca 340 GWh. Energigjenvinningen gjør Finnfjord til verdens mest energieffektive smelteverk.

Norconsult har gjennomført mange prosjekter for og i samarbeid med Finnfjord AS tidligere, og kjenner anlegget og prosessene godt. Siden 1990-tallet har Norconsult bistått med diverse bygg og mekanikk relaterte rådgivningstjenester, og vært med på å forbedre Finnfjord anlegget videre.

Løsningen

Smelteverk er tradisjonelt kraftkrevende, og mye av overskuddsenergien kan i etterkant gjenvinnes ved bruk av dampturbiner. Ved Finnfjords anlegg ble Norges største industrielle dampturbin installert, som kan generere inntil 340 GWh i året. Norconsult har god erfaring innen

Resultatet

Finnfjord anlegget er nå regnet som et av verdens mest energieffektive smelteverk, med en reduksjon i energiforbruket i ferrosilisiumprosessen på opptil 40 %.

Kontaktperson

Profilbilde av Ola Børseth
Ola Børseth
Avdelingsleder Kontor