Holmenkollbakken

Holmenkollbakken, Norges mest berømte turistattraksjon, er etter ombyggingen blitt et monument som vitner om ingeniørkunst i verdensklasse. Norconsults tverrfaglige kompetanse var viktig for å komme i mål med en tidskritisk og teknisk krevende løsning.
Prosjektnavn
Holmenkollbakken
Kunde
Oslo kommune
Sted
Norge
Periode
2007-2011
Nøkkeltall
1 000 000 mennesker besøker Holmenkollen årlig
30 000 mennesker får plass på tribunene
134 meter bakke
1100 tonn stål trengs til den store stålkonstruksjonen

Oppdraget

Da Oslo kommune fikk tildelt VM i 2011, viste det seg at Holmenkollbakken var for liten og resten av anlegget for gammeldags for et nytt VM-arrangement. Det teknisk krevende anlegget må oppgraderes veldig raskt for å delvis ferdigstilles til Prøve-VM i mars 2010. Resten må være klart til Ski-VM i mars 2011. Et iøynefallende design av hoppbakken laget av JDS Arkitekter byr på svært krevende konstruksjonstekniske utfordringer. Oslo kommune trenger hjelp til alt fra rivning av den gamle hoppbakken helt til ferdigstillelsen, i tillegg til prosjekteringen av stålkonstruksjonen i det nye tilløpet, unnarenn, tribuner samt alle tekniske anlegg.

Løsningen

Bakken har en moderne uttrykksform og er en svært avansert stålkonstruksjon. Det iøynefallende designet der ovarennet gir inntrykk av å sveve i luften, har bydd på svært spennende konstruksjonstekniske utfordringer. Deler av det gamle anlegget er integrert i det nye. Dette bød på en rekke utfordringer både ved rivning og ved tilpasning av de nye konstruksjonene. Unnarennet er bygget med løsmasser, noe som er en betydelig utfordring ettersom helningen er ca. 36 grader.

Resultatet

Holmenkollen er gjenreist som et ikon over Oslo. En av verdens mest besøkte idrettsanlegg er ferdigstilt til Ski-VM 2011. Lysdesignet framhever både arkitektur, ingeniørkunst og hoppsporten. Over en million besøkende hvert år, både publikum og utøvere, har fått nye og bedre fasiliteter. Norconsult mottar flere priser for Holmenkollbakken som Europeisk Ståldesignpris 2011, Norsk Stålkonstruksjonspris 2011 og Norsk Lyspris 2013.

"Holmenkollbakken er et monument som vitner om ingeniørkunst i verdensklasse"

Roy Evensen, arrangementssjef i Ski-VM 2011

Kontaktperson

Profilbilde av Bjørn Morten Olesen
Bjørn Morten Olesen
Seniorrådgiver