Norconsults podcast "Prosjektkontoret" har fokus på samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur.

Med podcasten skal vi bidra til å spre de gode historiene om store og små prosjekter, der vi får vist frem hvordan vi skaper verdi for kundene våre gjennom «den lille store forskjellen»

I Prosjektkontoret vil lytterne få høre om spesifikke prosjekter, fagområder og aktuelle problemstillinger. Med 20.000 årlige prosjekter og hundrevis av fagfelt over hele landet, er det mer enn nok å ta av.

Vårt mål er at Prosjektkontoret skal være like interessant å høre på for fagfolk og studenter som samfunnsengasjerte mennesker generelt. Det skjer utrolig mye spennene innenfor våre fag i disse dager, både med smarte byer, bærekraft og ny teknologi. Dette er noe som bør appellere til de aller fleste.

Du finner Prosjektkontoret i de aller fleste podcastspillere.  Ikke glem å abonnere på Prosjektkontoret, så får du den nyeste episoden rett inn i spilleren din.

Du finner Prosjektkontoret blant annet på Acast, på Spotify og i iTunes

Episode 10: Telegrafen


Nordic – Office of Architectures Oslokontor og deler av Norconsults Plan-, arkitektur- og landskapsmiljø flytter inn i nye lokaler i Telegrafen i Oslo sentrum. Bygget blir et kraftsenter for arkitektur og bærekraftig byutvikling.

Vi har tatt en prat med Kate Holm, Siv. Arkitekt/ Avd. leder Arkitektur/ Kontoransvarlig Telegrafen og Janne Walker Ørka, Markedssjef Bærekraftig byer og steder/ Gruppeleder By og Sted om bygget, deres forventninger og det å drive byplanlegging midt i byen.

EPisode 9: ScanToBIM

Digitalisering er et av Norconsults tre strategiske satsingsområder, og selskapets rådgivere tar i bruk stadig flere digitale verktøy og metoder i prosjektgjennomføringen. Foruten nye måter å samarbeide på, gir dette svært presise datagrunnlag til bruk i prosjekteringen. ScanToBIM er en metode som sikrer nettopp dette.

I denne episoden av Prosjektkontoret har vi fått med oss ScanToBIM-rådgiverne Artemis Valanis og Erik Gustafson som forklarer hva ScanToBIM er, hva det kan brueks til og hvor viktig det er for kvalitetskontroll.

EPISODE 8: Lysdesign


Fra innspilling av podcast om lysdesign. Fra venstre: Christian Kamhaug, Benedicte Bratt Jakhelln, Heidi Skogstad Messiha og Thomas Mood Humme>

Lys, og hvordan lys påvirker brukerne av bygg, får stadig større oppmerksomhet i prosjekter. Allikevel mener Norconsults lysdesignere Heidi Skogstad Messiha og Thomas Mood Hummel at flere prosjekter kunne hatt nytte av å koble på lysdesignere tidlig i prosessen.

God lysdesign handler om å skape gode miljøer, både inne og ute. Estetikk er én del av dette, men lysdesign handler vel så mye om sikkerhet, psykologi, fysiologi, teknikk og energibruk, og er en viktig komponent i både bygg og anlegg. Lysdesign brukes aktivt i for eksempel kontorbygg, boliger, skole- og omsorgsbygg, i bymiljøer og i parker samt i tunneler, på togstasjoner og på flyplasser.

Episode 7: En samtale med konsernsjefen

I den siste episoden av Prosjektontoret før vi tar sommerferie, tar vi en prat med Norconsults konsernsjef Per Kristian Jacobsen. Etter seks år i konsernsjefstolen, gir Jacobsen stafettpinnen videre til Egil Hogna høsten 2020. I et åpenhjertig intervju snakker han blant annet om utviklingen i selskapet og bransjen, koronasituasjonen og sine egne fremtidsplaner

Episode 6: Bruer


Fra innspilling av podcast om bruer. Fra venstre: Henrik Skyvulstad, Hege Njå Bjørkmann, Andreas Bratlie og Christian Kamhaug.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder brukompetanse, og Norconsults bruingeniører har en rekke kjente, norske bruer på referanselisten: Hardangerbrua, Trysfjordbrua og den kommende Bjørnafjorden flytebru er bare noen av de mange bruene som Norconsult har prosjektert.

I den sjette episoden av Prosjektkontoret snakker vi med bruingeniørene Andreas Bratlie og Henrik Skyvulstad i Norconsult. De forteller om ulike brutyper, materialvalg, teknologi og konstruksjonsmetoder - og om bruer de selv er fascinert av. Episoden gir et godt innblikk i prosessene bak bruenes tilblivelse, hvilke hensyn byggherrer må ta og hvilke utfordringer dagens bruingeniører møter i sin arbeidshverdag.

Episode 5: Utslippsfrie byggeplasser


Fra innspilling av podcast om utslippsfrie byggeplasser. Øverst f.v.: Christian Kamhaug og  Hege Njå Bjørkmann. Nederst f.v.: Bjørn Kummeneje og Ketil Søyland.

Oslo Kommune har bestemt at alle deres byggeplasser skal være helt utslippsfrie innen 2025, og setter strenge krav til de som skal bygge for kommunen fremover. I den nyeste utgaven av Norconsults podcast Prosjektkontoret har Hege Njå Bjørkmann og Christian Kamhaug fått besøk av prosjektdirektør bærekraft Ketil Søyland og rådgiver Bjørn Kummeneje om nettopp utslippsfrie byggeplasser. Gravemaskiner, hjullastere og oppvarming av byggeplassen kan i dag gjøres helt fossilfritt, og ifølge Norconsult-rådgiverne handler det mye om vilje til å gjøre nye ting.


Elektrisk hjullaster og minigraver fra Volvo Construction Equipment (foto: Volvo)

Episode 4: Yngres Råd

Fra innspilling av podcast om Yngres råd i Norconsult. Øverst f.v.: Caroline Baglo og Fride A. Hærem. Nederst f.v.: Christian Kamhaug og Marthe Haugen Stranden.
Fra innspilling av podcast om Yngres råd i Norconsult. Øverst f.v.: Caroline Baglo og Fride A. Hærem. Nederst f.v.: Christian Kamhaug og Marthe Haugen Stranden.

I den fjerde episoden av Prosjektkontoret, møter vi Caroline Baglo, som leder Yngres råd i Norconsult. I tillegg får vi besøk av konserndirektør for stab, Fride A. Hærem. Vi snakker om hva Yngres råd er og ikke er, hvilke positive effekter rådet har hatt for selskapet samt hvilke forventninger unge, nyutdannede ingeniører og arkitekter har til sin arbeidsplass.

Episode 3: Inneklima


Hege Njå Bjørkmann, Thomas Fransrud fra NemiTek, Arne Pihl Bordi og Christian Kamhaug (denne episoden ble spilt inn i slutten av februar 2020)

I denne episoden av Prosjektkontoret har vi fått med oss Norconsults egen inneklimaekspert Arne Phil Bordi og NemiTeks Thomas Fransrud. Vi snakker om forskjellene på boliger og kontorbygg, dingser som skal gjøre inneklimaet bedre (eller gjør de det?) og hvordan klimaet ute påvirker oss inne. Og Thomas får reklamert både for konferansen og podcasten sin

Episode 2: Vamma 12


Hege Njå Bjørkmann, Kristoffer Bugge og Christian Kamhaug (denne episoden ble spilt inn i slutten av februar 2020)

Vi har fått med oss BIM-strateg i Norconsult Kristoffer Bugge til å fortelle oss om elvekraftverket Vamma 12.

Dette er ikke bare det største elvekraftverket i Norge, det er også et prosjekt som har høstet internasjonal anerkjennelse som heldigitalt prosjekt. Vi snakker om BIM, digitale prosjekter og elvekraft.

Det knyttes spesiell interesse til dette prosjektet fordi det utføres fullt ut basert på Building Information Modelling (BIM), som omfatter alle fag. Det leveres ikke tegninger til byggeplassen, men oppdaterte digitale modeller med all informasjon som trengs for å bygge anlegget. BIM sikrer kvaliteten på tvers i prosjektet og gir blant annet full innsikt i «hvordan det blir», muliggjør løpende samkjøring av alle fag og kollisjonskontroller, reduserer feil i utførelsen og gir automatisert mengdekontroll som også gir god kostnads- og fremdriftskontroll.

Episode 1: Trysfjordbrua

Trysfjordbrua på E39 Kristiansand vest - Mandal øst blir den lengste at sitt slag med sine 534 meter når den åpner i 2022

Norconsult har prosjekteringsansvar på broen, som vil få et karbonfotavtrykk som er inntil 20 prosent lavere enn tilsvarende broer på grunn av innovative løsninger i konstruksjonen.

Vi tar en prat med prosjektdirektør Ketil Søyland og broingeniør Andreas Bratlie om brokonstruksjon, innovasjon, bærekraft ... og vannkarafler og Ferrarier.

Du kan følge med på utviklingen av Trysfjordbrua og resten av prosjektet her

Profilbilde av Christian Kamhaug
Christian Kamhaug
Senior kommunikasjonsrådgiver