Trysfjordbrua

Trysfjordbrua er med sitt hovedspenn på 260m den største brua i verden som er heldigital i både prosjektering og utførelse.

Prosjektnavn
Trysfjordbrua
Kunde
AF Gruppen
Sted
Norge
Periode
2018-2022
Nøkkeltall
Hovedspenn: 260 meter
Totallengde: 534 meter
Tårnhøyde: 60 meter

Oppdraget

Å bygge en firefelts fritt-frem bygg bru med et av verdens lengste hovedspenn, heldigital, og med bærekraftige løsninger er utfordringen Norconsult sto ovenfor sammen med sin oppdragsgiver AF Gruppen.

Løsningen

Trysfjordbrua har vært et banebrytende prosjekteringsprosjekt hvor vi som rådgiver har flyttet grenser for hva som er mulig ift. digital prosjektering. Vi har koblet sammen analyse og BIM modellering på måter som aldri før har vært gjort for en så stor bru.

Koblingen mellom analyse og modellering er essensiell for god arbeidsflyt og sikre 1:1 kobling mellom det som beregnes og det som bygges. De digitale modellene sikrer enhetlighet mellom det som er planlagt og det som bygges, noe som medfører mindre utfordringer på byggeplass. Som videre reduserer kostnader og sikrer kvalitet.

Gjennom tett samarbeid mellom entreprenører og rådgivere har vi fått redusert betongavtrykket med over 18% fra tidligere løsninger for krysningen. Skadelig veivann fra veien over Trysfjorden blir også samlet opp og renset gjennom naturlig infiltrering. Dette er noe av det vi kaller bærekraft i praksis.

Prosjekteringen har høstet mye internasjonal oppmerksomhet, gjennom bla. konferanser i New York, Belgia, Oslo og India. Den digitale løsningen på Tyrsfjordbrua har også vært essensiell for å vinne den høythengende AEC Excellence Awards i 2020.

"Trysfjordbrua tøyer grensene for hva som er mulig å bygge som fritt-frem bru, med sitt fjordspenn på 260 meter, og det særlig siden brua bygges med fire kjørebaner og en bredde på 24 meter. Det ligger mye god planlegging, ingeniørkunnskap og kompetent gjennomføring bak prosjektet som nå troner over Trysfjorden."

Nye Veier, pressemelding.

Aktuelle fag og tjenester

Kontaktperson

Profilbilde av Eirik Wie Furunes
Eirik Wie Furunes
Team leder, store bruer